آیه مورد بحث از آنجایى که مطلق است دلالت مىکند بر هر صلهاى که خدا به آن امر فرموده که از معروفترین مصادیق آن صله رحم است، که در وجود آن تاکید نموده و فرموده:
" وَ اتَّقُوا اللَّهَ الَّذِی تَسائَلُونَ بِهِ وَ الْأَرْحامَ" نساء، آیه 1 و نیز در تاکید آن در ذیل آیه مورد بحث فرموده:" وَ یَخْشَوْنَ رَبَّهُمْ وَ یَخافُونَ سُوءَ الْحِسابِ" و این اشاره به آن است که ترک صله رحم مخالفت امر خدا است، پس جا دارد مردم از خدا بترسند و آن را ترک نکنند که ترک آن عمل زشتى است، و در نامه اعمال آدمى ضبط مىشود، و باعث سوء حساب مىگردد.
ترجمه المیزان، ج11، ص: 469
ما أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَنْ یُوصَلَ آنچه خدا دستور پیوند آن را داده: مراد خویشان و نزدیکان هستند و این امر شامل نزدیکان رسول خدا و خویشان هر مؤمنى مىشود که قرابتشان به سبب ایمان ثابت شده است و پیوند خویشاوندى به این طریق است که انسان به اندازه وسع و طاقت خود به خویشاوندان احسان و آنها را یارى و از آنها دفاع و نسبت به ایشان نصیحت و خیر خواهى کند و از بیمارانشان عیادت کند و براى تشییع جنازه مردگان آنها حاضر شود. رعایت حقّ خدمتگزاران و همسایگان و رفیقان همسفر نیز از امورى است که مشمول این آیه مىشود.ترجمه جوامع الجامع، ج3، ص: 275
عن قول الله تبارک و تعالى وَ اتَّقُوا اللَّهَ الَّذِی تَسائَلُونَ بِهِ وَ الْأَرْحامَ. قال: «هی أرحام الناس، إن الله أمر بصلتها و عظمها، ألا ترى أنه جعلها معه؟!».
..... 5531/ [9]- الحسین بن سعید: عن القاسم، عن عبد الصمد بن بشیر، عن معاویة، قال: قال لی أبو عبد الله (علیه السلام): «إن صلة الرحم تهون الحساب یوم القیامة» ثم قرأ: یَصِلُونَ ما أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَنْ یُوصَلَ وَ یَخْشَوْنَ رَبَّهُمْ وَ یَخافُونَ سُوءَ الْحِسابِ. البرهان فی تفسیر القرآن، ج2، ص: 15